Quan parlem d’infeccions de qualsevol tipus de malware, pensem en infeccions que es produeixen en instal·lar una aplicació, o en connectar un dispositiu infectat en algun dels ports del teu ordinador.

En la majoria dels casos, l’atac es bloqueja i impedeix l’execució del codi maliciós i la infecció del sistema.

Si el malware fos capaç de burlar la vigilància del programari de seguretat, sempre queda l’opció més dràstica: desempolsar la còpia de seguretat per restaurar el sistema o reinstal·lar de nou.

La part negativa de tot això és que, hi ha un tipus de malware capaç d’infectar el maquinari del teu ordinador, i pot instal·lar-se en els arxius de la UEFI per executar-se fins i tot abans que s’hagi iniciat el mateix sistema operatiu, fent impossible la seva eliminació fins i tot després de reinstal·lar el sistema, formatar les particions i fins i tot substituir el disc dur.

Per sort, companyies de seguretat informàtica com ESET ja compten amb eines efectives integrades en els seus productes amb què protegir la UEFI del teu ordinador d’aquest tipus d’infeccions per malware del firmware.

Què es la UEFI?

La UEFI és el relleu generacional del sistema BIOS i al que porta substituint de manera progressiva en els nous ordinadors i dispositius des de fa gairebé una dècada.

La funció de UEFI en un ordinador és, bàsicament, la d’un component de codi instal·lat en un xip de memòria flaix a la placa base del teu ordinador, que actua com a intermediari entre el maquinari que tens instal·lat al teu equip, i els fragments de codi que s’executen per carregar el sistema operatiu del teu ordinador.